home


Maramureș & Mocănița de la Vișeu de Sus 11 – 14 iulie și 01 – 04 august 2024

3 nopți/ 4 zile



image


Ziua 1 – Joi | Iași – Gura Humorului - Borșa

Întâlnire la ora 06:45 in fața magazinului Market fostul magazin Billa (gară), plecare la ora 07:00. Plecare pe traseul Iași – Borșa – Vișeu de Sus. Din stațiunea Borșa, cu telescaunul, vom urca în Munții Rodnei spre spectaculoasa Cascadă a Cailor. Din locul în care ne lasă telesaunul și până la cascadă, avem de parcurs un mic traseu, de aproximativ 30 de minute, pe o potecă bine marcată (diferența de nivel este mică dar este recomandată încălțăminte sport adecvată pentru drumeție). Cazare la hotel Gabriela 3* sau similar.


Ziua 2 – Vineri | Borșa - Vișeu de Sus – Complexul Monahal Bârsana - Sighetu Marmației

După micul dejun, ne deplasăm către Gara CFF Vișeu de Sus pentru plimbarea cu mocănița pe valea Vaserului. Traseul mocăniței urmărește cursul râului Vaser, printre case și păduri de fag, traversează podețe și trece chiar și printr-o poartă tipic maramureșeană. Durata călătoriei cu mocanița este de 6h 30m, cu o pauză de aproximativ o oră la capătul liniei. Următoarea oprire o vom face la Complexul Monahal Bârsana, a cărui piatră de temelie a fost sfințită în anul 1993 și cuprinde astăzi 12 clădiri. Complexul impresionează prin arhitectura tipic maramureșeană dar și prin cadrul natural deosebit în care este amplasat. Cazare la Grădina Morii 3* sau similar.


Ziua 3 – Sâmbătă | Sighetu Marmației – Baia Sprie - Săpânța - Sighetu Marmației

După micul dejun, ne vom îndrepta spre localitatea Baia Sprie la Casa Olarului, unde artistul Daniel Leș creează vase și sculpturi din lut premiate și recunoscute la nivel internațional. Vom asista la o demonstrație a maestrului după care ne vom îndrepta spre Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetul Marmației, muzeu deschis în incinta fostei inchisori din centrul orașului. Fosta închisoare este astăzi decorul-cadru pentru ceea ce s-a întâmplat în timpul comunismului în România și în celelalte țări din Centrul și Estul Europei și prezintă pagini din istoria recentă. Ne vom continua traseul spre Săpânța, mai exact, spre Cimitirul Vesel, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate.

De asemenea, vom face și un scurt popas la Mănăstirea Peri, care se situează în prezent pe locul 3 ca înălțime între lăcașurile de cult din România, având o înălțime maximă de 78 m. Cazare la Grădina Morii 3* sau similar.


Ziua 4 – Duminică | Sighetu Marmației – Pasul Prislop - Iași

Mic dejun. Ne vom începe ziua cu o frumoasă și relaxantă plimbare prin Muzeul Satului Maramureșean, un muzeu în aer liber care cuprinde peste 30 de gospodării tradiționale, grupate pe principalele subzone ale Maramureşului istoric. În anul 2019, Muzeul Satului Maramureșean a fost premiat de către prestigiosul Ghid Michelin cu 2 stele din 3. Următorul popas îl vom face la Muzeul Ţărăncii Române din Dragomireşti, inaugurat în 2001. Casa în care se află acest muzeu a fost construită în anii 1720-1721, din lemn de molid rotund, fiind cea mai veche construcţie din lemn de pe întreaga Vale a Izei. Muzeul este unic în ţară, fiind singurul muzeu dedicat femeii. Înainte de a porni la drum vizităm și Moara lui Mecleș care datează din 1890 și este compusă din două mori, o vâltoare și o mașină de prelucrat lână care sunt puse în mișcare doar cu puterea apei râului Iza. Ne îndreptăm apoi către Iași unde vom ajunge în cursul serii.


Tarife:


Adult în cameră dublă

920 lei

Al 3-lea adult în cameră dublă cu pat suplimentar

920 lei

Adult în cameră single

1170 lei

Copil < 11.99 ani cu 2 adulți în cameră fără pat suplimentar

720 lei


Tariful include:

  • 3 nopți de cazare la hotel de 3* cu mic dejun

  • Transport autocar

  • Însoțitor de grup


    Tariful nu include:

  • Intrările la obiectivele turistice

  • Biletul pentru Mocăniță


    Informatii suplimentare:

    Selectarea locurilor în autocar se face în ordinea înscrierilor.

    Ghidul poate modifica ordinea de vizitare a obiectivelor turistice fără a afecta structura programului.


    Condiții de plată:

  • 250 lei la înscriere

  • Restul de plată cu 20 zile înainte de plecare